Geschiedenis Hardstyle Carnaval evenementen

Het principe van de carnavalsfeesten is vrij uniek. Begin jaren 2000 kwamen er steeds meer carnavalswagens met een dj booth, een hoop mensen en flink wat speakers erop. Deze wagens leken meer op een dance-parade truck dan een traditionele praalwagen met poppen erop.

De wagens probeerden elkaar toen te overtreffend qua geluid en naast de traditionele carnavalsmuziek werd er ook veel hardere stylen gedraaid op de wagens. Deze wagens verzamelden op dorpspleinen na optochten en toertochten (bv dweiltour).

Op een gegeven moment is door een aantal groepen besloten om niet tegen elkaar in te blazen maar op een plein met meerdere carnavalswagen een kring te vormen. De grote geluidsinstallaties aan boord van de wagens werden via een kabeltje op elkaar aangesloten. De wagen met de beste dj verzorgde de muziek. De mensen die op de wagens stonden vormden bouwden zo in ‘de kring’ hun feestje tussen de wagens met hun eigen meegebrachte drank. Het was kleinschalig en zonder al te veel voorbereiding, een soort pop-up feest. Naast geluid verzorgden de wagens ook de effecten als bewegend licht en lasers. Na afloop werd gezamenlijk het terrein schoongeveegd en reden de wagens weer weg.

Dit sloeg al snel aan bij het publiek dat niet met de wagens mee reed maar gewoon met eigen gebrachte drank naar het plein kwam om te feesten op de muziek van de wagens. Ook kwamen er steeds meer artiesten waaronder hadstyle deejays draaien op de evenementen en werden er hardstyle versies gemaakt van bestaande carnavalsnummers. D-Block & S-te-Fan met Mc Villain (a.k.a. De Boys van Hardstyle Carnaval) begonnen zelfs hardstyle carnavalstracks te produceren. Deze ‘hardstyle carnaval’ werd al snel ook buiten de ‘pleinfeesten’ gedraaid.

De evenementen werden steeds populairder en drukker. Om de veiligheid te waarborgen en aan overheidsregels te voldoen, kwamen er hekken om de evenementen heen en werd er met entreetickets en bars gewerkt. Hierdoor konden organisaties investeren in de kwaliteit van het evenement en kwam er budget voor een line-up, een podium en faciliteiten (zoals toiletten). 

Inmiddels zijn de feesten zo ver ontwikkeld dat het eigenlijk een festival in de winter is. Inmiddels is het bezoeken van deze evenementen de manier van carnaval vieren geworden voor veel jongeren met name in het midden van Noord-Brabant. 

Tijdens carnaval in de kring staan tussen de wagens, met allemaal mensen waarbij de één nog gekker gekleed is dan de ander brengt een geweldige en unieke sfeer met zich mee.